Tervehdys,

lupauduin aluevaaliehdokkaaksi sitoutumattomana KD;n listalle Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle.

Tammikuussa valitaan uudet hyvinvointialueiden valtuustot. Eli on ensimmäiset Sote-vaalit. Sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi kuuluvat uusien valtuustojen toimivaltaan ja hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Kukaan ei taida tietää mitä kaikkea tulee vastaan, mutta maalaisjärjellä asioista on yleensä pruukattu selvitä.
Vuosia sitten, kun Sote-uudistuksesta alettiin puhua, oli toimintojen järkeistäminen, hallinnon keventäminen ja kustannusten hillitseminen keskiössä. Nyt tuntuu, ettei kukaan usko näitä saavutettavan. Pelkään, että hallinto ja kulut vain lisääntyvät, ja tätä pelkoa haluan olla hälventämässä. Kokonaisveroaste ei muutoksesta johtuen saa kasvaa tai koko hommassa ei ole mitään järkeä.
Ammattilainen en Sote-asioissa ole, mutta muutamia esimerkkejä minulle tärkeistä teemoista:

- Nuorten mielenterveyspalvelut ja ongelmien ennaltaehkäisy. Aikainen puuttuminen ja yleisellä tasolla juurisyihin puuttuminen

- Omaishoitajien monimuotoinen tukeminen. Tämä on itseasiassa säästötoimi, sillä kotona hoidettavat ovat yhteiskunnalle ”edullisimpia”, vaikka korvauksia ja vapaa mahdollisuuksia parannettaisiinkin

- Minusta lasten, vanhusten tai vammaisten hoivatyöstä ei voida tehdä pelkästään bisnestä, vaan on aina tarjottava hyvä yhteiskunnallinen vaihtoehto. He eivät pysty itse välttämättä pitämään puoliaan. 

Tuossa varmaan riittävästi yhdelle vahdittavaksi. En lupaa lääkäriä joka kylään, mutta nopea hoitoon pääsy kuuluu kaikille. Lisäksi esim. kilpailutukset tulisi aina laatia siten, että pienemmät ja paikallisetkin yritykset pystyisivät osallistumaan niihin. Lisäksi edesmenneen palomiehen poikana pelastustoimi on lähellä sydäntäni.